2014. január 29., szerda

Újdonság az orrszívók piacán: Nosiboo

Sziasztok!

A mai nappal azt hiszem hivatalosan is beköszöntött a fehér tél, esik a hó és a hőmérséklet is az utóbbi napokban elég hidegre fordult. Napjainkban is nagy kérdés, hogy vajon melyik a leghatékonyabb módja az orrtisztításnak. Számos eszköz van a piacon, ami alternatívául szolgálhat, de vajon melyik a leghatékonyabb?




Nem is olyan rég jelent meg a babatermékek kínálatában a Nosiboo elektromos orrszívó. Első találkozásom ezzel az eszközzel kettős érzéseket váltott ki bennem: először csodálkozva néztem, hogy milyen jól néz ki, aztán leesett az állam, hogy úristen hiszen ez közel 40 ezer ropogós Forint. Ki fogja ezt megvenni?

Nem hagyott nyugodni a dolog, utána kérdeztem, utánanéztem, faggattam a gyártót és faggattam a szülőket, akik ilyet használnak. Ezeket a tapasztalatokat szeretném megosztani Veletek, illetve magáról az orrszívásról is ejtenék néhány szót.

"Az én gyerekem nem lesz beteg, nincs szükség orrszívóra"...Hallom nagyon sokszor ezt a kijelentést. Fontos persze pozitívan hozzáállni a dolgokhoz, de ami nagyon fontos, orrszívót nem csak akkor kell használni ha beteg a baba. Mi, felnőttek sem csak akkor fújjuk az orrunkat, ha betegek vagyunk. Ki látott már olyan csecsemőt, aki kezébe veszi a papírzsepit és elegánsan kifújja az orrát? Persze, hogy senki, hiszen ők még nem képesek erre. Köztudott tény, hogy a csecsemők elég sokáig nem képesek a szájukon át lélegezni, így emiatt is fontos a helyes tisztítás "Nagyon hasznos az orrváladék leszívása és fontos az orrlégzés fenntartása."-állítja Dr. Hárságyi Erzsébet, füll-orr-gégész és audiológus szakorvos. Ha el van dugulva a picik orra, akkor sokkal nehezebben tudnak levegőt venni, nem tudnak enni rendesen, sem aludni, sem cumizni. Emiatt biztos, hogy sírni fognak szegények egész nap, és a Ti életetek is nehezebbé válik. Ha mindig tisztán tartjátok az orrjáratokat nagyon sok betegsége tudtok megelőzni ezzel.

Azonban előfordul  elég sokszor az első időkben, hogy babátok egy éven belül 5-6 alkalommal is náthás lesz. Ha  a nátha során nem tisztítjátok ki a baba orrát, számos következménye lehet, ilyen például a középfül gyulladás, arcüreggyulladás, mandulagyulladás és gége- és légcsőhurut gyulladás. Nem is sorolom tovább. Így nagyon fontos, hogy tényleg megfelelő készüléket válasszatok, ami hatékony, és ha belegondoltok ez nem 1-2 hónapos befektetés, hanem akár évekig is használhatjátok. Sőt szerintem, ha nagyon betegek vagytok,akár saját magatokon is segíthet. :)

Mielőtt rátérnék a Nosiboo-ra, előtte nézzük meg, hogy milyen orrszívó típusok a leggyakoribbak:

1.Kézi, pumpás: ezt biztos mindenki ismeri, és remélem mindenki tisztában is van Vele, hogy szinte semmit sem ér, főleg akkor ha a gyermeketek beteg. Vészmegoldásra jó, de ne várjatok Tőle nagy sikereket.

2.Kézi elemes: Praktikus mert nem kell hozzá porszívó, de nem elég hatékony, nem szív kellő erősséggel.

3.Szájjal szívható: Nah ehhez kell egy kis gusztus, meg karban tartott tüdő. Ez sem elég hatékony, és egyesek szerint gusztustalan.

4.Porszívóra köthető: Gyermekkorom réme :) És gondolom ezzel nem vagyok egyedül. Szíváserőssége ennek a legnagyobb, talán túl brutális is, hiszen porszívó függő is lehet. De nem kell megijedni nem fogja kiszívni a gyerek agyát. Viszont körülményes, mert kell hozzá porszívó, így hosszabb utakra nem praktikus, illetve elég hangos is, amitől megijednek a gyerekek és lehet, hogy a kedves szomszédok sem fognak örülni neki, ha éjjel használod.

5.  Vákuum pumpás elektromos: teljesítményben gyengébb mint a porszívós, sokszor előfordul, hogy nem szív folyamatosan,és be is csípheti a nyálkahártyát.

Ezt az 5 lépcsőtípust a Nosiboo megalkotói is végigjárták, mesélték, hogy mindketten kezdő apukaként megszenvedtek az orrszívás velejáróival,és elkeseredve tapasztalták, hogy nincs a piacon olyan készülék, ami valóban minden szempontból hatékony lenne. Végül 2 éves kutatás, tervezés, ötletelés és kemény munka eredményeként született meg a Nosiboo orrszívó.

De mire fel ez a felhajtás? Olvassatok tovább!

1. Engem a design-nal teljes mértékben megvettek, látszik, hogy hozzá értő emberek tervezték meg. Letisztult, egyszerű, de mégis magával ragadó. Egyenlőre 2 színben érhető el: pink és kék. De tervezik, hogy lesz egy harmadik szín is: zöld vagy bézs. Egyesek szerint macit ábrázol, de úgy alkották meg hogy mindenki olyan állatot lásson benne, amilyet szeretne.

2. A küllemnél fontosabb a teljesítmény! A porszívót mostantól csak szőnyegtisztításra kell használnotok, ugyanis hálózatról működtethető ez a készülék. Nem akarok tévhiteket kelteni bennetek, van hangja de közel sem olyan rettentően hangos működés közben,mint a porszívó.

3. Felhasználóbarát: nincs rajta 50 gomb, így nem kell hozzá műszaki végzettség, egyetlen gomb van rajta, amivel bekapcsolhatod, illetve ugyanezzel lehet a szíváserősséget is állítani.

4. Három fajta szíváserősséget alakítottak ki, a skála minimum értékét újszülötteknek,  a középértékét tipegőknek,  maximum értékét kisgyermekeknek ajánlja a cég, de extrém esetekben nyilván ettől el lehet térni.
5.A készüléket rugalmas cső köti össze a szipka résszel, amibe nem kerül orrszívás során semmilyen váladék! Így nem kell azon gondolkozni, hogy ezt vajon, hogyan lehet tisztítani.

6. A Colibri-szipka  rugalmas anyagból készült, gondos formatervezés eredménye, ami tökéletesen illik a gyermek orrába.

HELYES HASZNÁLAT! Ezt muszáj volt kiemelnem, mert talán ez a legfontosabb momentum, ugyanis hiába egy csúcsszuper jó minőségű termék, ha nem tudjuk használni. Ez olyan dolog, hogy veszel egy biciklit 200 ezer Forintért, de neked mondjuk nincs egyensúlyérzéked, vagy csak szimplán nem tudsz biciklizni, és akkor sem azt mondod, hogy ez egy sz.. termék. Ennél az orrszívónál is ez a kulcs! Előtte utána kell járni, hogy hogyan célszerű használni, a gyártó oldalán van fent video is erről, de ezt majd linkelem a végén.
Ne várjátok azt sem, hogy olyan brutális erővel fog szívni, mint a porszívós, direkt nem így alkották meg a gyártók, említették ezt egy beszélgetés során. A készülék magában rejti azt a teljesítményt, amit a porszívós orrszívók, viszont mivel a kitalálók szorosan együttműködtek szakorvosokkal, így direkt nem csinálták olyan erősre a szívóhatást, mert nem egészséges. És ezt kell belátnia mindenkinek, szerintem.
Kritikaként érkezett hozzájuk, az is, hogy miért csak kb 2 percig használható a készülék. Ez sem véletlen. Ezt a készüléket szintén szakorvosok tesztelték az elsők között, 10-10 msp időt vesz igénybe a felmérések szerint orrnyílásonként a tisztítás, de a gyártók úgy állították be a terméket, hogy 1 alkalommal maximum 60 msp-ig lehet használni, ezután csökkenti a szívóerőt majd figyelmeztetésként kikapcsol. Ezután természetesen többször is újraindítható, de extrém használat esetén biztonsági okokból kikapcsol, és 50 perc eltelte után lehet újra használni. Teszem hozzá, ez sem működési hiba, és nem is véletlen. Ennél hosszabb ideig ne szadizzuk szegény gyereket.

Kritikaként érkezett az is, hogy ennyi idő bizony nem elég a kiszívásra, nem is szív rendesen. Valószínűleg azért, mert nem helyesen lett használva. Van egy speciális testtartása illetve útmutatója annak, is, hogyan lehet hatékonyan kiszívni a trutyit. Példaként hoznám fel, hogy ez kb.olyan, mint a biciklizésnél a pedál tekerése, ha hátrafelé tekered, biztos, hogy nem fogsz előre haladni.

Nem ragozom tovább, remélem tudtam Nektek ezzel segíteni. Ha van tapasztalatotok ezzel, vagy akár más orrszívó berendezéssel kapcsolatosan, nyugodtan írjátok meg.

( A gyártó honlapja: www.nosiboo.com)

Videók: http://www.youtube.com/watch?v=zQB_BqqOxA0
http://www.youtube.com/watch?v=oiFNmrRklII

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése