2014. január 28., kedd

Tippek tanácsok 1: "Ha fáj a hasa"

Sziasztok!

Egy új rovatot indítok a mai bejegyzéssel, melyben sorra veszem, hogy vajon miért sírhat állandóan kisbabánk. Újszülött kortól elég sokáig gyermekünk csak sírással tudja jelezni Nekünk, ha valami baja van. Kezdő szülőként elég nehéz rájönni, hogy vajon most miért sírhat. Ebben próbálok Nektek segíteni most, és bejegyzésről hasznos praktikákkal szeretnélek elhalmozni Titeket.






A mai téma a HASFÁJÁS lesz...mi miatt fájhat a hasa a babának, illetve hogyan tudtok ezen segíteni. De kezdjük is el, mert úgy érzem ez a témakör nagyon sokatokat érinthet.

A babák 80%-nak születés után biztos, hogy van valami hasfájós gondja. Valaki túl sokat evett, valaki sok levegőt nyelt, valaki nem tud pukizni...valami mindig van. Általában négy hónapos korig tart ez a korszak, utána a legtöbb baba kinövi. De 4 hónap is hosszú idő, kb.120 nap, amíg egyrészt ő is szenved, másrészt Te is összeesel, mert X napja nem aludtál semmit sem.

Tippek, tanácsok

1. Figyelj oda arra, hogy Te mit eszel, ez azért fontos, mert ha szoptatod a babádat, akkor bizonyos ételek hasfájást válthatnak ki nála. A hármas főellenség:a kávé, csoki és a bors. Ezeket ha lehetőséged van rá, akkor kerüld el, mert hascsikarást okoznak. (Tudom a reggeli kávénál nincs jobb.) A káposzta és a hagyma  tejen keresztül a babának szelet okozhat. Illetve érdemes kevesebb tejterméket fogyasztani, mert a legtöbb baba az első hónapokban a tehéntejre érzékeny.

2.Ha tápszert adsz a babának, akkor érdemes letesztelni, hogy nem e attól fáj a hasa. Próbálj ki más márkájút vagy más összetevőjű tápszert. Lehet, hogy allergiás például a tehéntejre, és érdemesebb szója alapú tápszert használnod.
Baby Design Loko elektromos hinta

3.Masszázs:Lehet, hogy babádon is segíteni fog, ha egy kis babaolajjal átdörzsölgeted a pocakját, lehet hogy így könnyebben távozik majd a puki is.

4. Figyelemelterelés: elsőre hülyeségnek tűnhet, de hatásos lehet. Sokkal jobban fáj bizonyos dolog, ha kifejezetten rákoncentrálsz, legalábbis én ezt vettem észre. Tereljétek el babátok figyelmét énekléssel, játékokkal bármivel. Kutatók szerint a babahinta vagy pihenőszék nagyon jó megoldás lehet erre: mert a ringató vagy rezgő mozgás eltereli a figyelmüket a hasfájásról és emlékezteti őket az anyaméhben való mozgásra is.
 
5.Tornáztasd a babát! Finoman fogd meg a bokáit és mintha biciklizne úgy mozgasd. Sokkal könnyeben tud pukizni, illetve ezzel a mozdulattal a székrekedést is elkerülheted.

Tommee Tippee cumisüveg
6. Megelőzés: ha cumisüvegből eteted/itatod babádat, akkor érdemes anti-colic-os cumisüveget választanod, mely kifejezetten úgy van kialakítva, hogy a babád cumizás közben ne nyeljen sok levegőt, ergo így nem fájdul meg a pocakja sem.


7. Cseresznyemag párna: köztudott, hogy a cseresznyemagok könnyen felveszik a meleget és viszonylag sokáig megtartják, ezért nagyon jó a hasfájós babák pocakjára, a meleg segít csökkenteni a fájdalom mértékét.

8. Gyógyszerek: végső esetre. Vannak kifejezetten babáknak haspuffadásra, hasfájásra készített gyógyszerek, de ezzel kapcsolatosan mindenképpen kérjétek ki a védőnőtök tanácsát.


9. Szélcső-erről már egy korábbi bejegyzésben olvashattatok


10. Édeskömény tea-valakinek beválik, valakinek nem. Egyesek szerint segít a szelek eltávozásában.

Szélcső

11. Amikor etetitek a babátokat fontos, hogy figyeljetek arra, hogy amennyire csak lehet függőleges helyzetbe tartsátok, mert így nem szorul be a levegő a hasába,könnyebben tud majd böfizni.


12. ???



Ezen kívül rengeteg dolog és praktika van még, mert minden babának más és más válik be.Ha esetleg Nektek van valami jól bevált tippetek, osszátok meg kérlek, lehet, hogy valakinek éppen az fog segíteni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése