2014. január 30., csütörtök

Hogyan nevezzelek? avagy mely magyar keresztnevek voltak a leggyakoribbak az elmúlt időben

Sziasztok!

Nevet választani a születendő csöppségnek, talán a legnehezebb, egyrészt azért, mert ezzel valamilyen szinten megpecsételjük a sorsát, illetve, azért is mert rengeteg név közül lehet választani manapság. Kifejlesztettek külön weboldalakat erre a célra, lehet vásárolni utónévkönyveket, sőt napjainkban nagy divatnak örvendenek a saját kreálmányok is.

Régebben és ma is voltak és vannak és lesznek is  tipikusan kialakult névadási szokások, ilyen volt például:
-valakit a foglalkozásáról neveztek el
-valakit valamilyen tulajdonsága alapján
-vallása alapján kapott pl katolikus nevet
-ősmagyar névadás
-napjainkban hódítanak a tv sorozatok, szappanoperák neveinek a felhasználása

-külföldi nevek magyarostíása
-virág nevek
-stb.
Ezt a listát a végtelenségig lehetne írni, de ez inkább a nyelvtudomány feladata az egyes nevek eredeztetésének leírása, mint a miénk.

Minden kornak megvannak az úgynevezett divatnevei, azt, hogy ezt mi alapján döntik el, teljes mértékben nem lehet megfejteni, de számos külső tényező is befolyással lehet.
Kutakodtam egy kicsit, és nagyon érdekes statisztikákat találtam az elmúlt évek legnépszerűbb magyar keresztneveivel kapcsolatban. Ha érdekel Titeket, olvassatok tovább, és megtudjátok melyek voltak 2012 legnépszerűbb lány- és fiú nevei.

2000-ben a legnépszerűbb fiú nevek:

1. Dániel
2.Dávid
3.Bence
4.Máté
5.Tamás

Legnépszerűbb lánynevek:

1.Viktória
2.Vivien
3.Anna
4.Alexandra
5. Fanni

2005-ben, a fiú neveknél Bence első helyre került és egészen 2012-ig mindvégig az első helyen álltt:
1.Bence
2.Máté
3. Levente
4.Dániel
5. Dávid

A kislány neveknél Anna lett az első 2005-ben, majd a további időszakokban is az első háromban mindvégig szerepelt:
1.Anna
2.Réka
3.Viktória
4.Zsófia
5.Dorina

2005-től 2012-ig a lány neveknél jellemzően a Jázmin, Anna és a Hanna nevek szerepelnek az első három helyen, ezek gyakorisága változott ebben az időszakban, egyik évben például a Jázmin lett a legtöbbet használt név, a másikban pedig az Anna.

2012. Fiú front:
1.Bence
2.Máté
3.Levente
4.Ádám
5. Dávid

2012. Lány részleg:
1. Hanna
2.Anna
3. Jázmin
4.Nóra
5. Csenge

www.babaszafari.hu
Sajnos a 2013-as statisztikák még nincsenek fent, de nagyon kíváncsi vagyok azokra is. Ami lényeges, hogy névadásnál figyeljetek arra, hogy ne adjatok valami olyan nevet babátoknak, ami miatt a későbbiek során valamilyen negatív attrocitás érheti. Senki sem szeretné gondolom, hogy a gyermekéből gúnyt űzzenek mindenhol. Illetve érdemes a vezetéknévhez passzoló, jól csengő nevet is választani. Arra is figyeljetek oda, hogy nehogy a vezetéknév és a keresztnév kapcsolatából valamilyen hülyeség jöjjön ki, például: Álmos Kürt, Apró Alma, Arany Barna, Balaton Boglárka,  Beviz Elek, Csák Ányos, Fodor Menta, Boldog Karácson és a lista végtelen...

Ti mi alapján adtatok nevet a babának?
(Ha már tudjátok, hogy mi lesz a bébi neve, akkor ajánlom Nektek a Gabeliz színes fa betűit, amiből kitehetitek babátok nevét. Lehet játszani a színekkel, kedvetekre variálhatjátok, hogy milyen összhatást szeretnétek elérni.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése