2014. január 16., csütörtök

Érdekességek tárháza: BabaFUKSZ

Sziasztok!

 Biztos Ti is sokszor láttátok már, ahogy kisbabák nyakában lóg valamilyen csilli-villi nyaklánc. Sokan lehet, hogy le is döbbentetek ezen...hogy minek az? Pedig nem egy újabb divatirányzatról van szó, nagyon i népi gyökerekre vezethető vissza a történet.:)

www.pandababa.hu
Már biztos kitaláltátok, hogy a borostyánláncokról van szó. Napjainkban egyre jobban terjed ez az új őrület, sokféle színben és különböző formájú kövekből összeállított láncok fityegnek a babák nyakában. De vajon tényleg hatásos?

A népi gyógyászat szerint ennek a láncnak a használata erősíti az immunrendszert, csökkenti a gyulladásokat, illetve gyorsítja a sebek gyógyulását is. A leggyakrabban általában fogfájásra alkalmazzák, a vélemények a hatásával kapcsolatosan eléggé megoszlanak: valaki isteníti valaki felesleges pénzkidobásnak gondolja. Valaki hisz benne, valaki nem...De valószínűleg nem véletlenül használják olyan sokan, valami  van benne...

Főként Európában és a Távol-Keleten terjedt el a használata, a kifejezetten babáknak gyártott változata Németországban, Svájcban és Ausztriában örvend nagy sikereknek. Képzeljétek, ott még a gyógyszertárakban is lehet kapni. Azért ez elgondolkodtató, ha már ott is kapható.

Ahhoz, hogy kifejtse hatását mindenképpen érintkeznie kell a bőrrel, mert a test melege segítségével  válnak ki a fosszilis gyantából az illóanyagok.

Felmerülhet az a kérdés, hogy de nem veszélyes ez? Hiszen sokszor halljuk, hogy szinte minden fulladásveszélyt okoz már. A láncon a szemek külön vannak csomózva, így ha esetleg el is szakadna, akkor nem gurulnak szét a szemek. A kapocs része általában vagy mágnessel van megoldva, vagy tekerős megoldással.

Figyeljetek, hogy mekkorát vásároltok, mert több méretben is kapható, kisebb babának rövidebb méretet válasszatok, mert ha lóg könnyen beleakadhat, ha esetleg kapálódzik.

Találtam egy oldalt, ahol nagyon jól összeszedték, hogy milyen gyakori kérdések merülhetnek fel a használatával kapcsolatosan. Ebből bemásolok párat, amik nagyon tanulságosak.


"Nem veszélyes a lánc, nem tekeredik a gyermek nyakára?”
A borostyán bébiláncok rövidek, nem lógnak le, kényelmesek a babának. Fontos azonban, hogy csak felügyelet mellett viselje a baba a láncot az esetleges balesetek megelőzése céljából. Vannak, akik éjszakára is a baba nyakában hagyják, vannak, akik leveszik, vannak, akik ilyenkor a baba csuklójára vagy bokájára tekerik a láncot.


„Mekkora méretet válasszak?”
A legtöbb szülő azért választ rövid láncot, hogy a baba ne tudja bekapni, így nem kell félni attól, hogy rágja. Azt javasoljuk, hogy mérd meg egy madzaggal, hogy mi az a hosszúság, ami a babádnak kényelmes, de nem olyan hosszú, hogy a szájába érjen.
A láncok egy kicsit nyúlhatnak, mert a használat során, ha a baba meghúzza, megszorulnak a csomók, és hosszabbá válik a borostyán szemek közti madzagos rész.
Csecsemőknek 1 éves kor alatt leggyakrabban a legrövidebb, 29-30cm vagy 30-31cm hosszú láncot szokták választani vásárlóink, 1-2 éves kor között leggyakoribb a 30-32cm közti méret, a 33-35 cm hosszú pedig még 3-4 éves korban is jó.


„Mikor kell hordania a láncot? Éjjel-nappal hordható a lánc?”
A kívánt hatás érdekében érdemes a láncot folyamatosan, akár éjjel is hordani (sokak tapasztalata, hogy jóval kevesebbszer ébred a baba éjjel, mióta hordja, de vannak, akik csak nappalra adják rá és így is pozitív hatásról számoltak be), de mindenekelőtt a baba biztonságát tartsuk szem előtt.


"Mi van akkor, ha elszakad a lánc, és lenyel egy-két szemet a kicsi? Vagy a szájába veszi, rágcsálja a láncot?"
A borostyán nyaklánc nem játékszer, csak felügyelet mellett viselje a baba, és ne hagyjuk, hogy rágja, húzgálja a láncot!




"Mennyi idős kortól hordható a lánc?" 
Nincs alsó korhatár, de érdemes már korán, akár 2-3 hónapos kortól elkezdeni, hogy megszokja, még mielőtt húzogatni, rágcsálni kezdené, és ne idegenkedjen tőle. Idősebb babák esetleg már nehezebben fogadják el a láncot, de ha kis korban megszokják, teljesen természetes lesz nekik a viselete, nem foglalkoznak vele." (forrás: www.borostyánbolt.hu)



Ti hisztek benne?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése