2014. január 30., csütörtök

Érdekességek tárháza: Béka-egér teszt

Sziasztok!

Tegnap olyat olvastam, amit mindenképpen meg kell, hogy osszak Veletek, ez pedig a béka, egér módszer, amit a terhesség megállapítására alkalmaztak.

Kicsit vicces lenne, ha napjainkban is terhességi teszt helyett előkapnánk egy kecskebékát vagy egeret....Tegnap olvastam egy könyvet, nem mai kiadás azt be kell, hogy valljam, de rögtön megakadt a szemem ezen a módszeren.

De mi is ez valójában?

Béka próba: "A békapróbát hím kecskebékával végzik. A terhes nő első, reggeli  vizeletének néhány milliliterét a béka hasbőre alá fecskendezik. A vizeletben lévő terhességi hormon hatására a hím békában fokozott ondósejt-termelés indul meg. Így hat-nyolc órával a befecskendezés után a béka ürülékében,mikroszkóp alatt vizsgálva, nagy tömegben láthatóak az élénken mozgó ondósejtek."



Hát nem tudom...nem túl bizalomgerjesztő ez az egész procedúra, és nem is volt olyan gyors mint napjainkban a terhességi-teszt, hiszen az pillanatok alatt kimutatja az eredményt.

Egérpróba: "Az egérpróbát nőstény fehéregereken végzik. Három egymást követő napon kis mennyiségű vizeletet fecskendeznek az állatba. A negyedik napon megölik,és felboncolják. Ha a petefészkében számos, tűszúrásnyi sárga pontocska látható, ez a terhességi hormon hatására bekövetkezett tüszőrepedés eredménye."

Csak én gondolom úgy, hogy ez már egy állatkínzással is felér? Nem vagyok egérpárti, de akkor is elég brutálisnak hangzik ez az egész. Egyébként a fenti próbák kb. a terhesség 6. hetétől kezdve adnak megbízható eredményt.

Ti mit gondoltok ezekről a próbákról? 

Az idézetek a Babát várunk című 1973-as szakkönyvből származnak,a Minerva kiadótól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése