2014. január 17., péntek

Pancsizik a baba: avagy hasznos tippek babafürdetéshez

Sziasztok!

Ha az első babátokat várjátok, nem árt bár írott és íratlan szabályt betartanotok a fürdetéssel kapcsolatosan. Érdemes anyukátokkal, tapasztaltabb barátnőkkel is beszélgetni a témáról, esetleg a védőnő tanácsát is kikérni, mert lehet, hogy az első időkben nagy segítséget jelent majd.

Összeszedtem én is néhány hasznos tippet, amivel megkönnyíthetitek magát a fürdetést.

Piskótakád
1.Kád kérdés: Ez az alapja mindennek, ki kell választani a bababoltok kínálatátl a számotokra legmegfelelőbb babakádat. Alapvetően 2 fő típus található meg a polcokon: az egyik a hagyományos ún. piskótakád a másik pedig a formatervezett anatómiai kád. Az első egy egyszerűbb típus, a másodikban pedig egy beépített gerinctámasz található, ami megkönnyíti a fürdetést. Valakinek az egyik típus a praktikusabb, valaki viszont a második, ez elég egyedi választás. Az is befolyásolhatja a kád kiválasztását, hogy az otthonotokban kád vagy zuhanyzó található, ez főként a kád méretének kiválasztásában segíthet. Nagyobb méretű kádat akkor érdemes választani, ha zuhanyzóval rendelkeztek, mert akkor biztos, hogy egy ideig nem fogjátok tudni átszoktatni őket. Ha kisebb az otthonotok, vagy kádatok van elég a kisebb típus, hiszen miután stabilan ül a babátok könnyedén egy fürdetőkarika segítségével áttehetitek a saját kádatokba. Praktikus, ha a kád leereszthető, mert akkor nem kell emelgetni a vízzel teli kádat.

Kádállvány
2. Kádállvány: Ha elég hellyel rendelkeztek, akkor megkönnyítheti a fürdetést egy kádállvány. Így nem kell hajolgatnotok és könnyedén megfürdethetitek a csöppséget. De hallottam olyan megoldásokról is, hogy valaki mosógépre, vasalódeszkára, komódra vagy asztalra teszi a kádat, ezek is jó megoldások lehetnek. Egy dolog ami fontos, minden kádnak meg van a saját állványa, elég ritka, hogy ezek cserélhetőek, ezért érdemes egy helyen beszerezni a kádat és az állványt is, hogy biztosan passzoljanak egymáshoz.




3. Előkészületek: Fontos, hogy mielőtt megkezditek a fürdetést, készítsetek oda mindent magatok mellé, hogy a semmi ne zavarhassa meg a pancsizást, minden kéznél legyen. Érdemes egy konkrét időpontot kijelölni a fürdésre is, és ezt betartani, ez rendszerességet visz a mindennapokba. A szoba hőmérséklete, ahol fürdettek kb 24 fokos legyen, és a fürdetés során ne legyen nyitva az ablak, illetve az ajtó sem, mert a legkisebb huzattól is megfázhat babátok. Fürdetés előtt mindig mossatok kezet szappannal, hogy semmilyen szennyeződéssel ne érintkezzen a baba fürdővíze.

BabyOno vízhőmérő
4.Víz: Anyukátok biztos, azt mondja, hogy a víz hőmérsékletét a könyökötökkel nézzétek meg. Ez is egy jó megoldás, de ha nem vagytok biztosak benne, akkor érdemes egy vízhőmérőt beszerezni, így pontosabban lehet ellenőrizni a hőmérsékletét. Az ideális a 37 fok, ennél ne legyen se melegebb, se hidegebb. Illetve kb az első 1 évig nem szabad 5 percnél tovább fürdetni a babát, mert könnyen lehűlhet. Nem nyakig érő vízben fürdetjük őket,, bőven elég kb 5 cm-es vízmennyiség. A nyakig érő változatot hagyjátok meg magatoknak egy kis illatgyertyával és habfürdővel egy nehéz nap után.




Lansinoh mandarinos fürdető

5.Kozmetikumok: Sokan a gyógyszertári kozmetikumokra esküsznek, valaki drogériás termékeket használ. Itt mindenki válassza ki a számára megfelelőt, ami lényeges, hogy ne tartalmazzon semmilyen káros vegyi anyagot, illetve lehetőleg ne legyen erős illata. Ha a fürdővízbe csöpögtettek egy kis babaolajat, akkor sokkal puhább marad a babátok bőre. Sokféle babafürdető közül egyet emelek ki, annyira jó mandarinos illata van, imádni fogjátok.








Chicco szivacs
6. Sorrend: Fontos, hogy mielőtt beleteszitek a babátokat a vízbe előtte, az arcát mossátok meg langyos vízzel, hogy ne ijedjen meg amikor hirtelen beleteszitek.Általában a babák szeretnek fürdeni, mert a magzatvízben lévő állapotukra emlékezteti őket. Sorrendben haladjatok! Először az arcát, majd a fejtől lefelé haladva a többi testrészét szappanozzátok be. csak utoljára hagyjátok a kis fütyköst illetve a popsi környékét. :) A hajlatokból, illetve a bőrgyűrődésekből is mossátok ki a szennyeződéseket, ezeket a részeket fürdetés után érdemes még babaolajjal áttörölgetni. A kozmetikumok eloszlatására nagy segítség lehet egy fürdetőkesztyű, vagy egy szivacs, sokkal jobban áttudjátok vele mosni a baba bőrét. De semmiképpen ne dörzsöljétek, mert a kisbabák bőre nagyon érzékeny még ebben a korban. Illetve vigyázzatok, hogy a baba fülébe ne menjen víz!

BabyOno kifogó

7. Kifogó: Nagyon poénos kispapáktól hallottam már többször, hogy nem halat mennek fogni :) Hát persze, hogy nem, ez tulajdonképpen törölköző, olyan mint amit mi is használunk, csak kapucnija van, ami egyrészt cuki,másrészt óvja a babát a megfázástól. Pamut kifogót válasszatok, nagyon puhát, érdemes nagyobb méretet venni, mert egyrészt nagyon hamar kinövik az első hónapokban,másrészt fürdetés után könnyebben beletudjátok bugyolálni a babát.




Bertoni babatartó vízilovas
8. Egyéb kiegészítők: Számos fürdetési kiegészítő van még, néhány valóban praktikusat emelnék ki. lehet kapni kifejezetten a kis kádak aljára szivacsot, amelyre rátudjátok fektetni a babátokat. Sokkal komfortosabban, jobban érzi magát a baba tőle mert nem a hideg műanyaggal érintkezik. Szintén tehermentesíthetnek Titeket a különböző babatartók, könnyebben tudjátok mindenhol átszappanozni a babát, ha egyedül fürdettek.







Remélem segítettem Nektek, ha bármi kérdésetek van szívesen várom:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése