2013. november 27., szerda

Körkép: babaágyneműk

Sziasztok!

Milyen a jó babaágynemű? Milyen típusai vannak? Ezekre és még sok más kérdésre találjátok meg a választ, ha végigolvassátok ezt a bejegyzést. Izgalmas lesz :)

Az ágyneműt érdemes a szoba színéhez, hangulatához kiválasztani, hiszen így sokkal egységesebb képet kapunk a szobában. De figyelembe kell venni a kiságyunk színét is, hiszen egy kék kiságyba nem biztos, hogy a legjobb választás a zöld ágynemű. Ha teljesen natúr színű kiságyat választotok, akkor sokkal többféleképpen tudjátok variálni a baba ágyneműit, hiszen egy bükk, cseresznye vagy juhar kiságyat bármilyen mintájú vagy színű ágyneművel könnyen otthonossá és hangulatossá lehet varázsolni.

Anyaga

A legjobb választás a 100% pamutból készült anyag mert biztos, hogy nem okoz semmilyen bőrirritációt a babátoknak, illetve szellőzik, nem fog beleizzadni a csöppség. Nejlonos, műszálas anyagot semmiképpen se válasszatok, hiszen biztos Ti is tapasztaltátok már a saját bőrötökön, hogy milyen kellemetlen érzetet kelt, egy ilyen típusú ágyneműben aludni. Nagyon sok gyártó kifejezetten odafigyel, hogy öko-tex-es eljárással készült anyagból készítse el az ágyneműit. Ez azt jelenti, hogy a pamut feldolgozása során semmilyen vegyi anyagot nem alkalmaznak, így születik meg a teljesen bababarát bio-pamut. Érdemes arra is odafigyelni, hogy az ágynemű töltete is jó minőségű legyen, mosásnál ne csomósodjon össze, illetve ne is hulljon ki a varrás mentén mert a baba lenyelheti könnyen, vagy allergiás reakciót is okozhat nála.

Miért van egybevarrva a huzat és a töltet?

A boltokban lévő ágyneműk 80%-ánál, az tapasztalható, hogy nincs külön egy levehető huzat, hanem a töltet és a huzat egybe van varrva,és így lehet mosni 30 fokon mosógépben. Miért van ez így? Ez valóban praktikus? Véleményem szerint az, mert ha a baba böfizik, vagy esetleg bepisil, akkor tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy van e rajta huzat, vagy sem, mert átázik,és így is-úgy is mosni kell az egészet. Illetve ha valaki szeretne a mintás ágyneműre egy másik huzatot húzni, akkor azt nyugodtan meg lehet tenni,bár felesleges. Mivel nincs külön huzata, az ilyen típusú ágyneműknek,ezért felvetődik a kérdés, hogy akkor érdemes két garnitúrát vásárolni? Mindenképpen, bár ha nem akartok egy komplett szettet megvásárolni rácsvédővel mindennel együtt,akkor bőven elég egy takaró-párna pluszba.

Többféle kiszerelésben lehet ezeket az ágyneműket megvásárolni: a leggyakrabban előforduló összeállítás a következő: paplan+takaró+rácsvédő és baldachin függöny.  De vannak olyan kiszerelések is, amiben lepedő, plusz huzat vagy esetleg ágyfodor is található. 

Rácsvédő

Bertoni ágyneműgarnitúra 360 fokos rácsvédővel
Szekóstúdió kisvakondos ágynemű

A rácsvédőt a babaágy oldalához tudjuk rögzíteni, így ha a babánk mozgolódik vagy rugdalódzik akkor sem fogja beverni a kemény fába a lábait, kezét vagy esetleg a kis fejét Így  a komolyabb sérülésektől megtudjuk óvni csemeténket. A rácsvédők közül is sok típusú található a piacon: alapvetően két fő típus van a 360 fokosak, melyek teljesen körbeérik a kiságyat vagy a 180 fokosak ezek az ágy feléig érnek. Az első időkben,amikor gyermeketek még kevésbé aktív bőven elegendő az ágy feléig érő rácsvédő, viszont később, amikor már sokkal többet fog mozgolódni babátok áldjátok majd az eget, hogy a teljesen körbe érő rácsvédő megvédte őket a komolyabb sérülésektől. Fazonra is sokféle van, vannak pufibbak, fodrosak, ívesek vagy teljesen egyszerűek is.


Tipp! Sokszor találkoztam már azzal a problémával, hogy olyan ágyra szeretnének rácsvédőt feltenni, aminek az egyik fele teli, tehát nem rácsos,és nem lehet odakötni a rácsvédőt. Kettő nagyon jó megoldás van erre, az egyik, ha kétoldalú ragasztóval az ágy végéhez rögzítitek,, így biztos, hogy nem fog ráborulni a babátokra. A másik megoldás, hogy a rácsvédőt betűritek a matrac alá, így a matrac megtartja és nemfog ráesni alvó babátokra. Ti találkoztatok már ezzel a problémával? Hogyan oldjátok meg?

Baldachin

Nagyon sokan elzárkóznak használatától, pedig nem csak design elemként funkcionál. Egyrészt sötétíti az ágyat, ha például besüt a nap, akkor nem fog a baba arcába tűzni, illetve véd a különböző rovaroktól, bogaraktól is. Arról nem is beszélve, hogy nagyon mutatós és szép. Kislányoknál gyakoribb a használata, mondván, hogy nem annyira kisfiús. De egy szépen kiválasztott függöny akár kisfiúkhoz is passzolhat. Sokan például ezt a baldachinfüggönyt az ablakra használják fel, mert oda is fellehet tenni, ez egy kreatív megoldás,persze ez függ az ablak méretétől is.

Színek

Klups zsiráfos bézs ágyneműgarnitúra

Hódítanak ezen a téren is a pasztell árnyalatok, az igazi babarózsaszín, a babakék, a bézs, a pezsgőszín és a fehér is. Az egyes gyártók is erre helyezték a hangsúlyt, egyre több teljesen letisztult natúr színű babaágynemű kerül a piacra. De ennek ellenére a nagyon színes,vidám mintás ágyneműk is szezonjukat élik, amik mindenképpen figyelemfelkeltőek és a későbbiekben babátok biztosan nézegetni fogja a különböző látványos mintákat és színeket. Az ágynemű kiválasztásánál nyilván a saját,egyedi stílusotok is tükröződni fog, hiszen valljuk be, ez olyan dolog, amit kicsit magunknak választunk, a babánknak szinte teljesen mindegy lesz az első időkben, hogy milyen mintájú takaróval takarózik, a lényeg, hogy legyen komfortos.:)


Párna

Klups babakék ágynemű

Az első időkben nem szabad a baba feje alá tenni nagyon vastag, kitömött párnákat, sőt általában semmilyet sem. A baba gerince, főként nyaktájon ebben az időben még nagyon formálható. Ha egy ilyen sérülékeny szerkezetet megemelünk egy párnával, akkor előfordulhat, hogy a csontok és az izmok nem úgy fejlődnek, ahogy kellene.Bőven elég egy textil pelenkát a baba feje alá tenni, hogyha a bukik, akkor ne legyen tiszta kosz a lepedő. Akkor miért vannak benne az ágynemű szettekben? Csupán csak azért, hogy egy komplett színeiben összeillő szettet kapjunk. Hiszen ha gyermekünk nagyobb lesz, akkor már a párnát is tudja majd használni, és akkor mennyire fogunk örülni neki, hogy megvettük a teljes szettet.


Bertoni színes kacsás ágynemű
Ti milyen ágyneműgarnitúrát vásároltok?


Szekóstúdió ezüst ágynemű

Klups nyuszis ágynemű

Bertoni pillangós pink ágynemű

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése