2013. november 20., szerda

A babaszoba dekorálása

Sziasztok!

Ha sikerült behatárolnotok, hogy milyen színűek legyenek a falak a babaszobában, akkor érdemes egy kicsit a dekorálásról is szót ejtenünk. Hiszen néhány kreatív ötlettel sokkal babássabbá, vidámabbá és otthonosabbá tehetjük gyermekünk birodalmát. 
Kicsit nehéz mereven szétválasztani a dekorálást a bútorok kiválasztásától, hiszen figyelembe kell venni mindkettőt a választásnál. Hiszen ha például választottunk egy nyuszis babaszobát, akkor valószínűleg a Micimackós falmatricákkal nem aratunk nagy sikert.

Téma

Mielőtt mindenféle cuki dolgot összevásárolnánk, érdemes egy tervet készíteni akár magunkban, akár papíron, hogy milyen témában képzeljük el a babaszobát. Így könnyedén összetudjuk válogatni az egyes elemeket a szobába és még passzolnak is egymáshoz. Érdemes észben tartanunk a kevesebb néha több elvét is, így biztosan nem lesz túldíszített és giccses babaszobánk.

Néhány napjainkban divatos témát kiemelnék a teljesség igénye nélkül:

RoomDecor falmatrica-www.babaszafari.hu
  • Hercegnős, vagy csupa pink babaszoba: Ezt azt hiszem nem kell bemutatnom, minden kislány álma. Mennyire örültem volna én egy ilyen gyönyörű szobának :) Igen, ha valaki kislányt vár, sokszor saját vágyálmait használja fel a szoba berendezésénél :) Adott egy halvány pasztell rózsaszín fal,(ne használjatok túl erős pinket) ezt fellehet dobni egy szépen megválasztott tapétával. Napjainkban a bordűrök nagy népszerűségre tettek szert, nem véletlenül, hiszen nagyon széppé tudják varázsolni a falakat, egyszerű a felhelyezésük és árban is lehet találni olcsóbb kategóriákat. A bordűröknél vannak a tapéta alapúak, de találkoztam olyannal is, ami matricás, így tényleg nem kell hozzá tapétázó-mázoló végzettség. :)
  • Tipikus kisfiús: Itt főként a kék szín az uralkodó, ennek is inkább a pasztellesebb változata. Itt szintén lehet tapétákkal dekorálni a falakat, vagy bordűrökkel is. Sokszor jelenik meg az autós-repülős témakör ezekben a szobákban.
  • Szafari állatok: Napjainkban sokan úgy alakítják ki a babaszobát, hogy nem választanak egy kötött színt,például kéket vagy rózsaszínt, hanem egy zöldes-sárgás-narancsos hangulatot teremtenek. Népszerűvé váltak a szafaris vagy dzsungel állatok, de természetesen ezeknek babásabban rajzolt/festett változatai. Nagyon dekoratívak, színesek és a későbbiekben készségfejlesztő funkciót is betölthetnek. Hiszen ha már nagyobb lesz babánk, akkor könnyen megtaníthatjuk ennek segítségével az állatokat és a színeket is. :D Rengeteg ilyen jellegű tapéta, matrica és faldekor van a piacon.
  • Disney: Még mindig hódítanak a Disney által megalkotott mesehősök. Ilyenkor sokszor gyerekkorunk kedvenceit jelenítjük meg a gyerekszobában, így születik sok: Micimackós szoba, Hercegnős birodalom, Csőrikés univerzum. Itt érdemes arra figyelni, ha ilyen Disney-s dekorációt választunk, akkor ne nagyon keverjük teljesen más stílusú elemekkel, mert káoszt eredményez. Az árakat tekintve a Disneys dekorációk mindig sokkal drágábbak, mint a szimpla dekorok, de hát igen, a márkát meg kell fizetni.:)
  • Bézs babaszoba: Talán a legtrendibbek 2013-ban ezek a teljesen----->
    Disney Hercegnős babaszoba

    Szafaris hangulatban
    letisztult babaszobák. Ezeknél főként a bézs, drapp, fehér és a natúr színek dominálnak bútorokban és kiegészítőkben is. Nagyon jól tud kinézni egy ilyen jellegű szoba is, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl felnőttes. Mindenkép

  • pen csempésszünk bele valami színt, ami babásabbá és vidámabbá teszi az egészet. Például ha a fal is krém színű és a bútorok is natúr színűek,akkor válasszunk egy hangsúlyosabb ágyneműt, vagy bordűr tapétát.
RoomDecor fali matrica-www.babaszafari.hu
RoomMates bordűr matrica-www.jatektenger.hu
Természetesen rengeteg típusú babaszoba létezik még, én csak néhány tipikusan jellemzőt emeltem ki.

Falfestés

Ha bátrak és kreatívak vagyunk, akkor próbálkozhatunk falfestéssel is. Akár saját magunk megtervezhetjük, hogy milyen motívumok és figurák kerüljenek a babaszobába, de dolgozhatunk sablonokkal is. Az internet tele van előre gyártott sablonokkal, akár édes kismackót vagy Verdás mintát szeretnénk. Jó tanácsként először mindig rajzoljuk fel vékonyan ceruzával a mintát, ezt ugyanis tudjátok radírozni, ha elrontjátok. Túl vastag ne legyen, mert akkor átütnek a kontúrvonalak a festésen. Legcélszerűbb akril festéket használni a festéshez. Miért is?-olvassátok el Császár-Sallay Adrienn gondolatait:
,,Amit mi használunk a faldekorációinkhoz, az az akril festék. Évek óta ezzel dolgozunk, mert számos előnyös tulajdonsága van. Nézzük őket sorban:
Kisvakondos falfestés
  • az akril festéknek nincs kellemetlen szaga
  • gyorsan szárad
  • teljesen lefedi a felületet
  • vízzel hígítható, és a színek egymással keverhetőek

  • a felület száradás után lemosható, strapabíró, a gyerekek nem tudják elmaszatolni a kezükkel
  • rengeteg árnyalatból választhatsz
  • többféle kiszerelésben kapható , a hobbi akril festékek jó áron beszerezhetőek
  • fényes és matt is van belőle
  • ha megmarad, felhasználhatod más felületre is , például:  fa, papír, bőr, kő, fém, üveg, agyag, viasz, műanyag.
Egyébként ha nem érzünk magunkban kellő kreativitást, akkor Császár Szabolcs, Adrienn férje gyermekszoba falfestéssel foglalkozik a következő honlapon megcsodálhatjátok munkáit és részletesebb információt kaptok róla:http://kreativ-faldekoracio.hu/kapcsolat

Hozzátok melyik babaszoba áll a leginkább? Vagy Ti milyen babaszobát csináltok, vagy csináltatok? Minden ötletre kíváncsi vagyok :)

A következő posztban egy számomra új fajta falidekorációval és márkával foglak megismertetni benneteket előljáróban annyit, hogy nekem nagyon tetszenek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése