2013. november 20., szerda

A babaszoba kialakítása a kezdetektől

Sziasztok!

Uniszex babaszoba zsiráffal (Klups)
Talán az egyik legizgalmasabb és legkreatívabb feladat babánk érkezése előtt a babaszobának a kialakítása. Itt nyugodtan kibontakoztathatjuk a bennünk rejlő kreatív oldalunkat is, hiszen nincs is annál értékesebb és szebb dolog, ha szívvel-lélekkel veszünk részt az előkészületekben.
Ebben a bejegyzésben magának a szobának a kialakításáról lesz szó a bútorokat és egyéb berendezési tárgyakat egy másik posztban részletezném, mert nem szeretném, ha megunnátok már az elején :)
Ha kisbaba érkezik a családba, akkor általában az első fontos kérdések közé tartozik, hogy hol fog aludni? Hol lesz az ő kis szobája? Vagy az Ő birodalma? Nagyon sok esetben családok ilyenkor költöznek el, mert a baba érkezéséhez és méltó fogadtatásához több hely kell, mint ami jelenlegi lakásukban van. Egyesek a gardróbszobájukat, vagy a vendégek fogadására alkalmas helyiségeket alakítják át babaszobává. De sokan az elején nem alakítanak ki külön babaszobát (esetleg a helyhiány miatt) hanem a saját szobájukban szabadítanak fel egy kis sarkot.

Szoba mérete, tájolása

Hercegnőknek Klups babaszoba
Ha külön szobát rendeztek be babátoknak érdemes odafigyelni a méretekre. Semmiképpen se legyen túl nagy, de túl kicsi sem. Ha lehetőségetek van rá, mindenképpen olyan részt válasszatok a házban, ahol van ablak, mert a szellőztetés fontos a baba számára és számotokra is. Gondoljatok csak bele, hogy milyen jól esik egy illatos pelenkacsere után egy kis friss levegő beengedése a szobába :) /Természetesen arra figyelni kell, hogy ne akkor szellőztessünk,amikor babánk félmeztelen, nehogy megfázzon/
Ha van ablak a gyerekszobában, akkor sokkal világosabb és hangulatosabb lesz, mint egy sötét kis odú. A berendezésnél (melyet a későbbiekben fogok részletesebben kibeszélni) azt javasolnám, hogy ne az ablak alá kerüljön a babaágy, mert úgy könnyebben megfázhat a babátok.

Hintaszék lábtartóval- Ikea
A hely szempontjából fontos, hogy magatokra is gondoljatok! Hiszen nem csak a baba bútorainak kell ide beférni, hanem a praktikum szempontjából érdemes egy hintaszéket, fotelt, vagy kanapét ide helyeznetek.(Az Ikeában nagyszerű szoptatós foteleket lehet beszerezni jó áron) Így számotokra is könnyebb lesz az egész szoptatás, és sokkal hangulatosabb, mintha a konyhában tennétek ezt miközben rotyog a lábosban az ebéd.

Ha nem rendeztek be külön babaszobát akkor is érdemes egy olyan sarkot kialakítani, ami csak a babáé. Így sokkal rendszerezettebb és áttekinthetőbb lesz az egész. 

Falak

Kishercegeknek Klups babaszoba
A baba érkezése előtt mindenképpen időt kell szánni a takarításra és felújításra. Ilyenkor szokás megejteni a szoba kifestését. Ez lehet egy szimpla tisztasági festés, vagy teljesen új hangulatot is kialakíthatunk a szobában.
A gyerekszobák általában mindig kicsit vagy nagyon színesebbek, mint például a saját szobáink. Mikor kisbabánk megszületik, első félévének nagyobb részét itt fogja tölteni. Ezért fontos, hogy minél otthonosabbá, hangulatosabbá és érdekesebbé tegyük számára. Hiszen a színek, a különböző formák nagy szerepet játszanak majd a későbbi fejlődésében.
Nagyon sokáig bevett hagyomány volt a falfestésben, hogy kisfiúnak csak kék szobája lehet, kislánynak pedig csak rózsaszín. Napjainkra ez sokat változott, előtérbe kerültek a természetes, föld színek mint a bézs, krém, pasztell sárga, homokszín stb. Illetve ami tapasztalataim szerint ma virágkorát éli az a zöld és egyes színárnyalatai (mindenki mostanában az unisex irányába terelődik).
A szoba színének kiválasztása mindenki számára egyéni döntés.Mindenkinek más tetszik, mindenkinek más a stílusa és mindenki számára más jelenti a szépet. Véleményem szerint bármelyik színű babaszoba lehet otthonos és szép, csak megfelelően kell hozzá megválasztani a bútorokat és egyéb berendezéseket. 
Viszont vannak olyan színek, amiket érdemes kerülni a csöppség szobájában: ilyen a piros, ami szerintem abszolút nem babás szín a falat tekintve. Ne legyen túl vibráló neonos szín sem, hiszen rettentően zavaró egy ilyen szobában tartózkodni. Én ha már csak egy nagyon neon felsőre nézek,akkor is megfájdul a szemem. A sötétebb színektől is óvakodjunk, hiszen egy bordó, vagy mély barna túl sötétté teheti a babaszobát, nyomasztó hangulatot kelthet.
Talán a pasztell színek a legmegfelelőbbek erre a célra, bármilyen színárnyalatban használjátok is.
Találtam egy érdekes cikket egy weboldalon, ami a színszimbolikával foglalkozik a lakberendezésben, idézek ebből pár színt:
Sárga: "Az örök fény, a felség, a hatalom kifejezője, a közvetítés jelképe emberek és istenek között."
Zöld: "A tavasznak, a természet megújulásának, a növekvő életnek a kifejezője."
Lila:  "A mértékletesség színe."


Pasztell színek
Nyilván az nagyban szűkíti a kört, hogy kisfiatok, vagy kislányotok lesz, de még így is rengeteg szín közül tudtok választani.

Remélem segítségetekre volt ez a kis gondolatmenet, a következő posztban a babaszoba dekorálásáról lesz szó, remélem Velem tartotok majd. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése