2014. február 28., péntek

Interjú egy leendő anyukával :)

Sziasztok!

A mai bejegyzésben nem fogok sokat "csacsogni", mert az egyik ismerősöm, aki babát vár, volt olyan kedves, hogy válaszolt néhány kérdése. Ajánlom Nektek, mert megosztja benne tapasztalatait a babavárással, rosszullétekkel és babatermékekkel kapcsolatosan. Olvassátok el, mert sok mindent lehet belőle tanulni :) Niki nagyon részletesen, mindenre kitérően lát el Titeket praktikákkal és tanácsokkal!1. Kb. mennyi ideid dolgoztál a babaiparban? Mennyire sikerült eligazodnod a piacon lévő hatalmas termék választék között? 

Közel három évig dolgoztam a babaszakmában, ezalatt sokat megismertem az itthoni termék – kínálatból. Megtanultam azt nézni egy terméken, hogy az mennyire lesz tartós, megfelelő-e az ár-érték aránya, és hogy van-e létjogosultsága az adott tárgynak a piacon (sok szép, de felesleges holmi kapható). A leendő gyerkőcünk számára is szinte mindent itthon szereztem – szerzünk be, de az biztos, hogy nagyon nehéz eligazodni a hatalmas választékból.
Véleményem szerint, első körben, érdemes egy konkrét listát összeállítanunk arról, hogy mire is lesz szükségünk (a férjem informatikus, nálunk mindez egy Excel táblázatban készült, ahová pontos típustól kezdve, a beszerzési áron át a színig mindennek külön rubrikája van). Ehhez nagyon jó kiindulási listát kaphatunk a védőnőtől, babás oldalon, vagy egy reálisabban gondolkodó bababolttól is – itt viszont gyanakodjunk, ha a lista túl hosszú! A babaszafari oldalán remek kelengye listát találhattok itt: http://babaszafari.hu/spg/798339/Kelengye-lista. Ezután nézzünk körül, hogy az adott termékből hol, milyen típusú / márkájú, és főleg milyen áron válogathatunk. Érdemes felkeresni egy nagyobb boltot is, itt élőben nézhetjük meg a termékeket, és az eladók is a segítségünkre lesznek. Ha több gyereket szeretnénk, olyan terméket válasszunk, amelyek tartósak, és nem kell újat vennünk a második babóca érkezésekor.
Babakocsi és gyerekülés vásárlásába vonjuk bele az apukát is: a biztonsági gyerekülések töréstesztjeinek böngészése jó indok lesz nekik, hogy autós oldalakon nézelődjenekJA többi dolog kiválasztását ne erőltessük rájuk (hacsak nem jelentkeznek erre önként), nem biztos, hogy a pelenkák szálsűrűsége annyira le tudná őket kötni, mint bennünket. A leendő gyerkőc bútorainak kiválasztásakor is legyenek jelen – összeszerelni úgyis nekik kell J Érdemes itt is az anyagot, a minőséget, a praktikumot nézni. Egy nagyon olcsó kisággyal még nem biztos, hogy hosszú távon is jól járunk.
Az ár-érték arányra érdemes odafigyelnünk: csak azért meg egy babakocsi hihetetlenül gyönyörű, és sokat reklámozzák, még nem biztos, hogy megéri kifizetni érte egy olyan árat, aminek a harmadáért már legalább annyira tökéletesen funkcionáló kocsit vásárolhatunk. Sok más termékre is igaz ez – nem feltétlenül a legdrágább a legjobb – de a legolcsóbbal sem járunk mindig jól. 

2. Úgy tudom, hogy külföldön éltek a pároddal. Ott is fog a baba megszületni? 

Jelenleg Franciaországban élünk, de a baba már otthon fog megszületni. A férjem munkája olyan, hogy egy / másfél évre küldik őt oda, ahol éppen szükség van a tudására, majd amikor lezárul a projekt, egy másik országba kell átköltöznünk. Itt éppen a nyáron végeznek, de mivel nagyon családbarát a munkáltatója, meg tudjuk oldani, hogy mire a gyerkőc tavasszal megérkezik, mindketten otthon legyünk, és a családjaink is a közelben legyenek. Ősszel, ha már egy picit nagyobb lesz a pocaklakónk, újra mennünk kell, de még nem tudjuk hová.

3. Miben okoz nehézséget az, hogy nem itthon éltek? 

Mivel szülni otthon szeretnék, havonta haza kell repülnöm a vizsgálatokra (a fapados légitársaságokkal, ma már ez egyáltalán nem drága, ha az ember időben megveszi a jegyét).  Sokszor nehéz mindent néhány napba összesűríteni, de hála az orvosomnak és a védőnőmnek, eddig mindent sikerült megoldani. Az ő rugalmasságuk és kedvességük nélkül sokkal nehezebb dolgom lenne. Természetesen itt, Franciaországban is van orvosom, egy közeli kisvárosban találtam egy magyar házaspárt, akik nőgyógyászati-szülészeti szakrendelőt működtetnek: mindketten nagyon kedves, segítőkész és felkészült orvosok. Hozzájuk is járok kontrollra, ott készült az első ultrahangos felvétel a gyerkőcünktől, így mindenhol biztonságban érezhetem magam.
Nemsokára hazaköltözöm, és az utolsó másfél hónapban otthon leszek, mivel repülni a 34. terhességi hétig lehet (bár ez légitársaságonként változó); az alternatívaként maradó a 12 órás autóutat pedig már most sem szívesen vállalom be. Az övterelő egy nagyon praktikus holmi, ezt minden kismamának ajánlom, már terhessége elejétől! Nekem ilyen van az autónkban: http://babaszafari.hu/kismama/ovterelo/Banna_komfort_ovterelo
Sok szempontból itt jobban figyelnek a kismamákra: a postán vagy éppen a nagy élelmiszer boltokban külön sor van megjelölve, ahol nekünk nem kell várakozni, mindenki előreenged - kérdés és morgás nélkül, mosolyogva.

4.Milyen tipikus tüneteid voltak? 

Azt hiszem, én egy nagyon szerencsés kismama vagyok, mivel – eddig – nagyon kevés terhességi tünettel kellett szembe néznem. A legelején egy komoly húgyúti fertőzés nehezítette meg a mindennapjainkat (ez sajnos gyakori az első trimeszterben), de végül, orvosi segítséggel sikerült elmulasztani. Körülbelül a negyedik hónapig a hasam legalsó harmadában volt a pici, így a gyakori pisiléshez hozzá kellett szoknom –miden, lakáson kívülre vezető utat úgy kellett megterveznem, hogy legalább fél óránként tudjak menni valahol egy mellékhelységbe – ha szükséges. A tizenkettedik hétig émelyegtem néha (bár nem csak reggel, engem a nap bármelyik pillanatában meg tudott lepni), de egy csésze borsmenta tea mindig segítettet, így hánynom egyszer sem kellet. A harmadik hónaptól az émelygés teljesen megszűnt, a gyakori pisilés is javult valamelyest – már sokkal feljebb van a gyerkőc.
A mozgását már a 16. héttől érzem (akkor éppen repülővel jöttem haza, és a felszálláskor olyan hirtelen gyorsított a pilóta, hogy a nehézkedéstől megijedve akkorát rúgott, amit egyértelműen tudtam azonosítani), mostanra (jelenleg 28 hetes vagyok) egy igazi kis örökmozgó lett, így néha már eltalálja a bordáimat, a gátamat vagy éppen a hólyagomat is. A gyomorsavamból is előfordul, hogy sok van (hiszen már akkora, hogy nyomja felfelé a belső szerveimet), de erre is találtam természetes megoldást: almaecetet iszom egy-egy evőkanállal (persze pohár vízben feloldva) reggel és este, és ez teljesen helyrehozta dolgokat odabent – és persze a pocaklakónknak sem ártok vele. 

5. Mi volt az első dolog, amit megvettél a babának?  

Mi csak úgy hívjuk, a macicucc J Pár éve, pannonhalmai kirándulásunk alkalmával, egy fiatal párnál meglepődve láttuk, hogy a férfi hasán, kenguruban, egy plüss mackó van. Aztán megfordult, és észrevettük, hogy igazából egy édes kisbaba, egy plüss mackóra hasonlító kezeslábasban (sötét barna, puha plüss anyag, kapucniján kis fülek, és a hasán egy sárga folt – pont, mint gyerekkorunk mackója). Akkor megbeszéltük, ha lesz egy gyerekünk, ilyet vennünk kell neki. Körülbelül 10 hetes terhes lehettem, amikor megláttam egy ugyanilyen kis kezeslábast az egyik itteni bevásárlóközpontban. Természetesen rögtön hívtam a férjemet, küldtem neki mms-ben képet, és meg is vettem. Korainak éreztem, de tudtam, ezt nem hagyhatom ott. A többi, fontos dolgot mostanában kezdtük-kezdjük el beszerezni: nem szeretnénk mindent az utolsó pillanatra hagyni.

6. Kisfiú vagy kislányt vártok? 

Kisfiunk lesz. Én kb 6-7 hetes terhes lehettem, amikor magamban vele beszélgetve megéreztem, hogy kisfiú. El is meséltem a családnak – persze mindenki mondta, hogy várjuk meg az ultrahangot, honnan tudhatnám. Szerencsénk volt – a 12 hetes vizsgálaton megmutatta a kukacot, így akkor már biztosra tudtuk, hogy fiú – és végre el is hitték nekem. Eddig mindent meg tudtam vele beszélni: az elején egy-egy komolyabb émelygésnél kértem, hogy segítsen bent tartani a vacsorát, mostanában pedig azt szoktuk megbeszélni, hogy ha nem jó pózba helyezkedik, az kényelmetlen anyának, forduljon meg. Cserébe, ha felébredek, rögtön megyek a konyhába, és megeszem egy joghurtot (régen egyáltalán nem reggeliztem, így rántottával indítani most sem tudok), amit ha elmulasztanék, komoly mozgolódásra számíthatnék tőle .

7.Te, aki tapasztalt vagy a termékekkel kapcsolatosan, melyek azok a termékek, amiket mindenképpen fontos a babának megvenni?  

Természetesen szükségünk lesz egy kiságyra és egy pelenkázó komódra, vagy mindezt megvehetjük egy kombinált bútor formájában is. Szükségünk lesz még: a kiságyba egy matracra (bár sok kiságyhoz eleve tartozék), és persze ágyneműre is. Olyan ágyneműt válasszunk, aminek része a rácsvédő is, így a kis, kalimpáló kezek nem fognak beleakadni a rácsokba az első időkben.
Mi mindenképpen beszerzünk egy légzésfigyelőt is, hiszen a bölcsőhalált biztosan kivédeni nem lehet (a kockázati tényezőkre teljesen odafigyelve sem), csupán felkészülni rá. Fontos, hogy ha ágyba tehető légzésfigyelőt használunk, a kiságyba ne tegyünk matracvédő lepedőt, mert ennek a műanyag rétege visszaveri a készülék jeleit, így az előfordulhat, hogy hamisan riaszt. Önmagában a légzésfigyelő készülék még nem elég: el kell végeznünk egy baba elsősegély és újraélesztési tanfolyamot is. Mi ezt a készüléket választottuk: http://babaszafari.hu/spd/CE0459/Babysense-II-orvostechnikai-legzesfigyelo.
Babakocsiból érdemes multifunkciós kivitelt választanunk, hiszen így kényelmesen sétálhatunk a kezdetektől egészen 3 éves koráig. Az első időkben a mózes kosárban kényelmesen aludhat a pici, vízszintes felületen –hiszen a gerincének egyenes, és lehetőleg nem túl puha alátámasztásra van szüksége, fél éves koráig. Ha 3:1-ben típust választunk, nagyban megkönnyítjük az életünket. A szett része az autóba tehető babahordozó (megfelelő autós ülés nélkül nem tehetjük a gyermekünket autóba), amely a babakocsi vázára is könnyen felpattintható. Bárhová is kell mennünk autóval, a babakocsi váza önmagában sokkal kisebb helyet foglal a csomagtartóban, és ami a lényeg: az utazástól elszenderedő csecsemőnket sem kell felébreszteni, ha megérkeztünk. Mi ezt a típust választottuk: http://babaszafari.hu/ujszulott_babakocsi/multifukcios/Baby_Design_Lupo_Comfort_barna_3. Ár-érték arányban egy kiváló babakocsi, sok-sok praktikus apró részlettel és nem mellesleg, gyönyörű színekben kapható.
Játszószőnyeget mindenképpen szerettünk volna, hiszen, ezen szabadon mocoroghat, a felette lógó, színes játékok pedig lekötik a figyelmét és fejlesztik kéz-szem koordinációját. Nagyon sokféle típusból választhatunk, én ezt néztem ki, az élénk színei miatt: http://babaszafari.hu/spd/10300150000/Lorelli-Jatszoszonyeg-Dzsungel-allatos. Az édesanyám, aki rendkívül ügyes és kreatív ember, azonban meglepett eggyel, amit ő készített: belevarrta az egész gyerekkoromat J. Megőrizte a vukkos ágyneműmet, egy, az elalváshoz használt kiskendőmet, gyerekkorom, általa készített játékainak anyag-darabkáit, és most ezekből, patchwork technikával készített egy varázslatos szőnyeget.
Egy újszülött érkezésekor rengeteg apróságot is be kell szerezni, a textil pelusoktól (akkor is kell belőle jó pár, ha az eldobható változatot használjuk) a kiskádon át a lekerekített végű kisollóig. Itt is figyeljünk a jó minőségre, és nem utolsó sorban az ár-érték arányra. Bár nem gondolnánk, de a sok kis apróságon is elszaladhat a kassza, ezért bár eltart egy darabig, nézzünk körül ezeknél a termékeknél is. 

8.Mi az amit feleslegesnek tartasz megvenni? 

A sok, nagyon is hasznos dolog mellet nem kevés haszontalan is található a piacon. Nemrég olvastam egy cikket egy internetes oldalon, ahol egy angol kismama leírta, hogy szerinte mik azok a dolgok, amelyeket feltétlenül szerezzünk be, ha arra „merészkedünk”, hogy repülőre szállunk gyermekünkkel. Mivel ránk ez biztosan vár, érdeklődve láttam neki az olvasásnak. Először ledöbbentem, majd könnyesre nevettem magam, mert a cikkben egyetlen egy értelmes vagy csak minimálisan hasznos tárgy vagy szolgáltatás sem szerepelt. Például, a hölgy szerint elengedhetetlen az eldobható cumisüveg. Hogy miért is jobb, mint az állandó, nem tudom. Folyadékot nem vihetek fel korlátlan mennyiségben a gépre, bár ha kisgyerekkel utazunk, elnézőbbek. Vagy éppen a derékra csatolható szoptatós párna, aminek a huzata – a töltet nélkül – táska (ez utóbbinál egyszerűen nem tudtam rájönni, hogy ilyet minek vinnék én fel a repülőre, mert ha kérek, egy szekérderék párnát kapok a steward-eszektől, táskát meg pont nem vihetek többet, mint amennyit engednek).
Az első gyermek érkezése előtt, a legtöbben hajlamosak vagyunk gondolkodás nélkül megvenni mindent a gyermekünknek. Én azt javaslom, hogy az alapvetően fontos dolgok beszerzése után, kérdezzünk meg több, józan ésszel bíró kismama ismerősünket, neki mi vált be, mit vegyünk meg feltétlenül, vagy mi az, ami tényleg felesleges tétel volt. Az interneten mindenről találunk pro- és kontra véleményeket (sokszor nagyon szélsőséges formában), ezért maradjunk inkább néhány, számunkra releváns személynél. Nekem például a sógornőm javasolta, hogy vegyek egy elfordulás-gátló párnát, mivel így néha oldalt is tud majd feküdni a pici (nem jó, ha csak a hátán altatjuk), ezért én egy ilyet biztosan veszek: http://babaszafari.hu/spd/20040050000/Bertoni-elfordulas-gatlo.
Játékot most csak nagyon minimális mennyiségben veszünk, mivel, ezekből biztosan sokat kapunk majd a látogatóba érkező rokonoktól és barátoktól, inkább, más, praktikus dolgokra költünk.

9.Lesz külön szobája a babának? Ha igen hogyan rendezitek be? 

Igen, mindenképpen külön szobát szerettünk volna neki. A bútorokat, a textíliákat már kiválasztottuk, egy részét már meg is vásároltuk, hogy mire hazaérkezik, minden kéznél legyen (szó szerint kéznél – még a pelenkát is bontsuk ki, ne akkor kelljen keresgélni, amikor hazaérünk a kórházból, ez szerintem egy remek tanács, amivel mi is élni fogunk). Mindig szerettem rajzolni, alkotni, ezért elhatároztam, hogy a szobája falát kedves mesefigurákkal fogom kifesteni. A kiságyán, a pelenkázó komódon, és az ágyneműjén is baglyok vannak (a férjemmel nagyon kedveljük ezeket a madarakat), így a téma is ehhez fog illeszkedni: sünik, békák, kisrókák és persze fák fogják benépesíteni a falat. Ha valaki kevésbé érzi magában a szobafestő / mázolót, ma már remek faldíszítő matricákból válogathat, itt sok, jópofa ötletet láthattok: http://babaszafari.hu/spl/117279,2/Dekoracio.
Bútor szempontjából gondolkoztunk rajta, hogy kombi kiságyat veszünk, hiszen ezek a típusok sokkal tovább használhatóak, mint ha csak kiságyat és külön pelenkázó komódot választunk (valamint ezek a kombi ágyak nagyon helytakarékosak). Szerencsére nagy szobája lesz, és baglyos mintába is beleszerettünk, így ennél a típusnál maradtunk. A Klups termékei kiváló minőségűek, és bájos mintáikból szinte nem is lehet választani J A gyártónak természetesen vannak színben és mintában passzoló ágynemű is, így bárki könnyedén gyönyörű babaszobát álmodhat és rendezhet be az érkező kis hercegnek, hercegnőnek.Itt egy remek példa: http://babaszafari.hu/Klups-Szafari-2-reszes-Babaszoba-tortfeherdio.

10.Láttál külföldön valami olyan babaterméket, amit itthon még soha? 

A kínálat már nálunk is nagyon hasonló, sőt, a legtöbb világmárka is beszerezhető itthon. Természetesen színekben, mintákban sok az eltérés – tapasztalatom szerint, itt szinte minden csak halvány pasztell színekben kapható. Egy kisgyermek látás-fejlődéséhez pedig elengedhetetlen, hogy élnénk színek és formák vegyék körül, különösen az első egy évben. A Lorelli márkájú plüss játékokat emiatt is nagyon kedvelem: mókás formák és harsány színek jellemzik őket. http://babaszafari.hu/Lorelli_szines_csorgo_ragoka_Sarga_csikos_zsiraf
Két olyan termék jut eszembe, amit még itthon nem láttam: az egyik egy többfunkciós babaágy, aminek van egy hintáztatható alsó része; és ahol a gyerkőc fekszik, az egyben egy pihenőszék, amely külön is használható. Számunkra ez az összecsukhatósága miatt volt szimpatikus, hiszen bárhová is költözünk, viszonylag korlátozott mennyiségű holmit vihetünk magunkkal. Ár-érték aránya miatt viszont elvetettük, egy utazóággyalés egy pihenőszékkel,sokkal jobban járunk. Mi ezeketválasztottuk :http://babaszafari.hu/utazoagy/emelheto_magassagu/Baby_Design_Dream_grey, éshttp://babaszafari.hu/spd/SHEP01301BL/Chipolino-Party-blue-rezgo-zenelo-pihenoszek-2013.
Láttam még egy nagyon érdekes babakádat is: ez tulajdonképpen egy magas, és kis átmérőjű lavór, amiben magzati pózban lehet fürdetni a babócát, persze van hozzá egy alátét is, hogy ne kelljen mélyre hajolnunk. Koraszülött babáknak ajánlottak, illetve hasfájósoknak.

11.Mit éreztél, amikor megtudtad, hogy kisbabát vársz? 

Terveztük egy ideje a férjemmel a gyerkőcöt, így minden hónapban izgultam – talán most összehoztuk. Azon a bizonyos estén már erősen gyanakodtam, mivel több napja késett (a ciklusomhoz addig órát lehetett igazítani), ezért már előző este elhatároztam, másnap reggel itt az ideje bevetni a tesztet. Hajnali négynél nem is tudtam tovább aludni: akkor, félig csukott szemmel kilopóztam és izgatottam téptem fel a csomagolást. A három perces türelmi időt nem kellett kivárnom: először jelent meg a terhes-jel mellett a csík, és csak aztán a kontroll. Sírva – nevetve – kiabálva szaladtam be az akkor még alvó férjemhez: „gyerekünk lesz, kelj fel, gyerekünk lesz!” Az ágyon ugráltam örömömben, nagyon boldogok voltunk – és vagyunk, hogy végre igazi család leszünk. Aztán másnap az ebédszünetében felhívott, hogy ugye, nem csak álmodott, tényleg állapotos vagyok? Nehezen ébredő típus a drágám.

12. Apás szülést terveztek? 

Igen, jelenleg így tervezzük. A férjem eleinte nem akart bejönni, félt attól, milyen lesz szenvedni látni engem, de több, családon belüli kispapa meggyőzte, hogy az életét megváltoztató élményben lesz része, ott kell lennie. Biztonsági tartalékként megkértem az egyik sógornőmet is, ha szükségem lenne még egy bátorító kézre, akkor legyen ő is ott. Az édesanyám is a közelben lesz, ha akarom, ő is be tud majd jönni – egy kisebb csapat lesz velem.

13.,Mi alapján választotok nevet neki?

Jelenlegi project neve a gyerkőcünknek Borsó – pont akkora volt, mint egy szem borsó, az első ultrahangos felvételén. A név rajta maradt (a terhesség idejére), így most mi vagyunk a Borsó meg a héja. Ha megszületik, persze nem marad Borsó.Azt biztosan tudtuk, hogy egyik keresztneve Sándor lesz: az apukája, az apósom, és az én anyai nagypapám után, de mindenképpen szerettünk volna még egy nevet választani neki. Ehhez letöltöttem az MTA honlapjáról az anyakönyvezhető fiú neveket, majd kihúztam belőle azokat, amik nem tetszettek (kedvelem a Gyűrűk ura könyvet, de azért nem annyira, hogy Frodónak nevezném el a fiunkat). Az így kapott névlistát átnézte a férjem: ő is kihúzta ezekből, ami neki nem tetszett. Az interneten megkerestem a tavaly legnépszerűbb fiúneveket, és az immáron rövidebb listánkból kihúztam azokat, amelyek benne voltak a tavalyi 100-as topban. Például hiába tetszik mindkettőnek a Bence, a kortársai között nagyon gyakori lesz ez a név, ezért elvetettük. Így, összesen három nevünk maradt, amelyből a hangzás alapján végül a Dénesre esett a választásunk.

14, Hogyan készülsz fel a szülésre?

Már a terhességem elején fontos volt, hogy választott orvosom legyen, akihez bármikor bizalommal fordulhatok. Családtag és barátok ajánlása alapján választottam – és nagyon meg vagyok elégedve, számomra ez nagy biztonságot jelent. A lakóhelyünk védőnénijei közül egyet korábbról is ismertem, így vele már szinte baráti hangon tudok beszélgetni, és minden kérdésemet bátran feltehetem, tudom, hogy türelmesen megválaszolja. Régen is nagyon sokat olvastam, így most is már a sokadik szülésről, csecsemő gondozásról és gyermeknevelésről szóló könyvet fejezem be – néha már felmerül bennem, lehet, hogy nem is kellene ennyit J Szeretném, ha természetesen, minél kevesebb beavatkozással születhetne meg, a császármetszéstől nagyon tartok (a sokkal hosszabb lábadozás, a fájdalom, a kockázatok miatt). Kismama tornázom, és amikor hazaköltözöm, szeretnék szülés-felkészítő tanfolyamra járni. És persze, sokat beszélgetek a kisfiammal, gyakran arról mesélve, hogy mennyire várjuk már őt idekint, ahol rengeteg fantasztikus dologban lesz majd része.

Remélem Ti is olyan szeretettel olvastátok, mint én:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése