2015. szeptember 21., hétfő

Babaszoba kiegészítők


Sziasztok!

A mai bejegyzésben kicsit górcső alá vesszük, hogy mik azok az elengedhetetlen termékek, amik szükségesek a babaszobába. Ha szeretnétek néhány ötletet, akkor olvassatok tovább!

Az egyik legizgalmasabb feladat a babaszoba berendezése és dekorálása, hiszen már a terhesség ideje alatt lehet készülni rá. Tételezzük fel, hogy megtaláltátok álmaitok babaszoba bútorát, melyet gondos és precíz utánajárás eredményeként már fél sikernek könyvelhettek el. Azonban ezzel még koránt sincs kész a szoba, hiszen számtalan olyan kiegészítő szükséges még, ami kényelmesebbé, praktikusabbá és nem utolsó sorban otthonosabbá varázsolja a csöppség szobáját. A továbbiakban ebben próbálok segíteni Nektek.

Minden, ami a kiságyba szükséges

Az üres kiságyba elsőként mindenképpen be kell szereznetek egy megfelelő méretű és minőségű matracot. Mi elsősorban a kókuszmatracot, vagy a kókusszal kevert változatokat ajánljuk, melynek több oka is van. Egyrészt a kókuszmatrac a rostos szerkezete miatt sokkal jobban szellőzik, mint egy szivacsmatrac. Másrészt, hosszabb távon sem fog megsüppedni, mint az egyszerűbb matracok. Ha túl keménynek találjátok a kókuszt, akkor válasszatok olyat, ami szivacs és kókusz keveréke.

Az izgő-mozgó csecsemőnél könnyen előfordulhat, hogy elcsúszik a pelus, és az egész matrac tiszta pisi lesz. Erre nagyon jó megoldás a matracvédő! Viszont olyat válasszatok, ami légáteresztő, hiszen ha teljesen műanyag, akkor a kókuszmatrac pozitív tulajdonsága veszik el. Vigyázzatok, mert a matracvédők is méret szerint kaphatóak, többnyire a standard matracméretekhez: 60x120, 70x140 és 70x120-as.
A legtöbb matracvédőnek frottír, kevésbé bababarát anyaga van, mely irritálná a babátok pihe puha bőrét. Ezért is nagyon fontos, hogy az ilyen matracvédőkre tegyetek egy lehetőleg 100%-ban pamut lepedőt. Ezek rengeteg színben kaphatóak, tudtok akár olyat is választani, ami színben harmonizál az ágyneműgarnitúrátokkal is. A matracvédőnél és a lepedőnél is úgy kalkuláljatok, hogy legalább két-három darabra szükségetek lesz, hiszen kell egy váltásnak is.

Az ágyneműgarnitúrák közül rengeteg színű, stílusú és mintájú kapható a különböző bababoltokban. Itt főként az ágynemű anyagára érdemes figyelni, válasszatok olyat, ami nagyon jó minőségű pamutból készült, lehetőleg vegyszeres kezelésektől mentes eljárásokkal. A legtöbb ilyen garnitúrában a paplan és párnatöltet, az ezekre való huzatok, rácsvédő és baldachinfüggöny is található. Természetesen ezeknek a szetteknek az összetétele gyártónként változik, valahol a lepedő is tartozéka a csomagnak. A rácsvédők között is több típus található az ilyen garnitúrákban, van olyan, ami 180 cm-es, ez körülbelül az ágy feléig ér, de bőven védi azt a részt, ahol a gyermek feje található. De ha valaki teljesen bababiztos megoldásra vágyik, akkor érdemes a 360 cm-es változatot választani, mely teljesen körbeéri a babaágyat. 
 
Érdemes legalább két garnitúrát beszerezni, mert ha a gyermek leböfizi, vagy a pelus félrecsúszik, akkor sajnos nem elég csak a huzatot kimosni, hanem kompletten a töltettel együtt célszerű rögtön a mosógépbe dobni.
Természetesen, amikor már kicsit nagyobb a gyermek, és a fentihez hasonló balesetek már elkerülik a házat, akkor bőven elég csak a huzatot tisztítani.
Nagyszerű találmány a zsebes tároló, melyet akár az ágyneműgarnitúránk színéhez és mintájához is tudunk választani. Könnyen a kiságyra köthető, és különböző méretű zsebeiben praktikusan tudjuk rendszerezni bébink holmijait.

Mivel a babák életük első félévének legnagyobb részét a kiságyban töltik, ezért nagyon fontos, hogy ingergazdag környezetet teremtsünk Nekik, melyben könnyedén és gyorsan fejlődnek a különböző készségeik. Ezért is érdemes beszereznetek egy szuper zenélő forgót, melyet a rácsos kiságyra tudtuk rögzíteni pár mozdulattal. Ezeknek a játékoknak az a lényege, hogy miközben forognak, kellemes dallamokkal szórakoztatják, vagy éppen altatják el a picúrt. Vannak olyan típusok is, amelyek még különböző fényeket vagy figurákat vetítenek a plafonra. Ha elfogadtok egy jó tanácsot, akkor a választásnál törekedjetek arra, hogy minél színesebb és ingergazdagabb legyen! Higgyétek el, gyermeketek imádni fogja, és sokkal gyorsabb ütemben fejlődik majd. Választásnál arra is figyeljetek, hogy a lelógó figurák lefelé nézzenek, hogy a kiságyban fekvő gyermek ne csak az adott figura alját lássa.

Muszáj megemlítenem ennél a résznél a textilpelenkákat is, hiszen nincsen multifunkcionálisabb darab ezeknél, a babaszobában is nagy hasznát veszitek majd. Legalább 10-20 darabot érdemes kezdésnek beszerezni, hiszen használhatjátok a baba feje alá, vagy melegebb napokon akár takarónak is.

Az ágyneműgarnitúra mellé érdemes még egy, az évszaknak megfelelő plédet beszerezni, melynek biztosan nagy hasznát fogjátok venni. Ha olyan garnitúrát választottatok, melyhez a függöny is tartozék, akkor ne felejtsétek el a baldachinvasat sem, hiszen e nélkül nem fogjátok tudni a kiságyra rögzíteni azt.
Sokan hálózsákot használnak takaró helyett a kiságyban. Célszerű lehet ez a megoldás is, főként akkor, ha már izeg-mozog a gyermek. Ugyanis ilyenkor hajlamosak éjjel lerúgni magukról a takarót.

Komódra fel!
 
Ha komódon szeretnétek pelenkázni a csöppséget, akkor célszerű egy pelenkázólapot is megvásárolni mellé. Mielőtt felkerekedtek egy üzletbe, előtte otthon mérjétek le, hogy melyik méret lesz számotokra a megfelelő. Ha olyan komódotok van, aminek van fakerete, akkor bőven elég egy egyszerűbb szivacsos megoldást választanotok. Ha viszont nem rendelkeztek ilyen kerettel, akkor a peremes típusok között keresgéljetek, mert az megvédi a babát attól, hogy leessen a komódról.

Ha a helyhiány miatt úgy döntöttetek, hogy inkább a kiságyon oldanátok meg a pelenkázást, akkor sincs semmi gond. Hiszen a merev aljú, peremes pelenkázólapokhoz tartoznak kis lábacskák, melyek segítségével biztonságosan, a kiságyra keresztbe rakva tudjátok tisztába tenni a bébit.

A komódra vagy akár a komód fiókjaiba mindenképpen szerezzetek be különböző méretű tároló dobozokat, melyekbe átláthatóan tudjátok rendszerezni a pelenkázáshoz szükséges dolgokat. Így az első időkben, amikor még Ti is tanuljátok ezt az új folyamatot minden kéznél lesz.
Praktikus megoldás az is, ha közvetlenül a komód fölé szereltek fel egy polcot. Így a sűrűn használt dolgokat -mint például a hintőpor, popsikrém vagy a nedves törlőkendő- rögtön, fiókok kinyitása nélkül kézhez tudjátok venni.

A komód mögé vagy mellé mindenképpen jó ha elhelyeztek egy szagelzáró pelenkakukát, melybe rögtön, egy könnyed mozdulttal beledobhatjátok a kis csomagot. A szagelzáró kukák előnye, már a nevükben benne van, nem kell azonnal kivinni a szeméttárolóba  egy darab pelust, hanem kellemetlen szagok nélkül akár estig is gyűjtögethetitek benne a pelusokat.

Az éjjeli szoptatásokhoz vagy pelenkacserékhez szerezzetek be egy fali vagy asztali lámpát, mely szórt fényével éjjel pont annyi világosságot biztosít, amennyire szükség van.
Ha szeretnétek kicsit feldobni a komódot, vagy babásabbá tenni, akkor cseréljétek le az unalmas fiókgombokat valamilyen mókás és kedves figurára. Ha nagyon merészek vagytok, akkor akár a komód minden fiókján más állat kaphat helyet.

Természetesen a lista végtelen…Remélem tudtam pár tippet és ötletet adni Nektek a megfelelő babaszoba kiegészítők kiválasztásához.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése